Jeseň je ideálny čas na zber mnohých liečivých bylín a plodov, ktoré môžu byť užitočné pre naše zdravie počas zimných mesiacov.
Tu je niekoľko inšpirácií:
1. Šípky (plody šípovej ruže)
Sú bohaté na vitamín C a skvelé na imunitu. Môžu sa sušiť a pripraviť ako čaj alebo spracovať do džemov.
2. Trnka obyčajná (plody trnkového kríka)
Majú antibakteriálne účinky a používajú sa na podporu trávenia. Zberajú sa po prvých mrazoch, keď strácajú horkosť.
3. Baza čierna (plody)
Obsahuje antioxidanty a je známa svojimi protivírusovými účinkami.
4. Hloh obyčajný (plody)
Posilňuje srdce a podporuje krvný obeh. Plody sa sušia a používajú do čajových zmesí.
5. Ostružiny (plody a listy)
Obsahujú veľa vitamínov a antioxidantov. Plody aj listy sa dajú spracovať na džem, čaj alebo sirup.
6. Žihľava dvojdomá (listy)
Na jeseň môžete zbierať posledné čerstvé listy. Žihľava čistí krv, posilňuje imunitu a je skvelá na prípravu čajov či tinktúr.
7. Rebríček obyčajný (kvety, vňať)
Používa sa pri tráviacich problémoch, ženských ťažkostiach a na podporu hojenia rán. Sušený sa používa ako čaj alebo tinktúra.
8. Ľubovník bodkovaný (vňať)
Je známy ako prírodné antidepresívum. Zberá sa v lete, ale na jeseň ešte môžete nájsť neskoré kvety a listy, ktoré sa dajú sušiť na čaj alebo olej.
9. Arónia čiernoplodá (plody)
Plody sú veľmi zdravé, obsahujú antioxidanty, kyselinu listovú a minerálne látky ako napríklad železo a jód. Plody sa používajú na prípravu ovocného čaju, džúsu a lekváru, dozrievajú v auguste a v septembri.
10. Rakytník (plody)
Plody sú bohaté na vitamíny a minerály, podporujú imunitu a trávenie. Môžete z nich pripraviť šťavu, sirup alebo ich sušiť.
Tieto bylinky a plody môžu byť skvelou súčasťou vašich domácich zásob na jeseň, aby ste si mohli pripraviť liečivé čaje, tinktúry alebo džemy. Sledujte nás, o jednotlivých si povieme viac. Čo Vás zaujíma najviac?